Acru sau dulce… la fel de rele pentru dinți!

Zahărul nu este singurul inamic al sănătăţii dinţilor

dulce si acruZahărul nu este singurul inamic al sănătăţii dinţilor. Specialiştii consideră că toate alimentele acide, cu pH scăzut, cum ar fi acadelele, bomboanele acrişoare, băuturile carbogazoase şi sucurile de fructe, reduc rezistenţa dinţilor. Acestea favorizează erodarea smalţului iar în timp reduc timpul dimensiunile dinţilor. Acidul citric este printre cele mai dăunătoare substanţe pentru dinţi, medicii dentişti confruntându-se aproape zilnic cu efectele acestuia. Coşmarul oricărui dentist este reprezentat de produsele super acre, super dulci, super lipicioase sau, mai rău, de super…. combinaţia lor! Dacă s-ar testa aceste produse, s-ar descoperi că nivelul lor de aciditate este atât de crescut încât poate fi comparat cu cel al unei baterii toxice. Astfel de substanţe, în timp, pot efectiv să topească smalţul dinţilor.

Dinţii copiilor nu sunt pregătiţi pentru “abuzuri” alimentare

Trebuie să ţinem cont şi de terenul pe care vine consumul acestor dulciuri. Ele sunt preferate de majoritatea copiilor. Aspectul dulciurilor şi gustul lor plăcut le fac irezistibile şi îi îmbie pe cei mici să le guste. Dinţii copiilor nu sunt, însă, pregătiţi pentru astfel de abuzuri. Smalţul este insuficient maturat şi nu are rezistenţa necesară pentru a face faţă unor asemenea agresiuni. Chiar şi după ce vor schimba dantura provizorie, numită în termeni mai puţin medicali “dinţi de lapte”, şi va apărea dantura permanentă, smalţul nu va fi complet maturat decât după o perioadă de minim 10 ani. În tot acest timp, structura sa este supusă acţiunii factorilor acizi din mediu.

Sucurile şi fructele acide în cantităţi mari afectează sănătatea dinţilor

Nici adulţii nu sunt feriţi de astfel de pericole, mai ales dacă preferă sucurile şi fructele acide sau băuturile carbogazoase în cantităţi mari. Acidul fosforic din sucuri poate cauza apariţia coroziunilor la nivelul suprafeţei smalţului dentar, favorizând apariţia cariilor. Dacă tentaţia unor astfel de produse este mare şi nu ne putem abţine, specialiştii recomandă să nu consumăm aceste produse izolat, ci să gasim o soluţie de a le integra în mesele zilnice (prânz sau cină). Astfel, se poate reduce efectul lor nociv. Sau, ar fi şi mai bine dacă după masă am alege să mestecăm o gumă pe bază de xilitol. Aceasta substanţă poate neutraliza acţiunea bacteriilor şi poate reduce, astfel, riscul de apariţie a cariilor dentare.