Inhalosedarea     

Inhalosedarea este o sedare conștientă cu protoxid de azot și oxigen, ușor de administrat pe cale inhalatorie, în scopul creșterii confortului pacientului în timpul intervenției stomatologice.

Inhalosedarea este o sedare conștientă cu protoxid de azot (numit și gaz ilariant) și oxigen, ușor de administrat pe cale inhalatorie în scopul creșterii confortului pacientului în timpul intervenției stomatologice.

Acest tip de sedare, folosit cu succes de peste 160 de ani în Statele Unite ale Americii, este indicat în cazul copiilor cu vârsta de peste 3 ani și jumătate, necooperanți și adulților anxioși sau au fobie de ace ori tratamente stomatologice.

Efect rapid

În timpul ședinței de inhalosedare, pacientul se va așeza pe scaunul stomatologic și i se va aplica pe nas o mască prin care va inhala un amestec de protoxid de azot (N2O) și oxigen (O2).

Controlul sedării se face de către medic pe tot parcursul intervenției în concentrația portivită fiecărui pacient. Este important ca acesta să poată respira pe nas. Dacă sunt înfundate căile nazale, protoxidul de azot nu poate fi inhalat.

Efectul sedării se instalează rapid, în câteva minute de la administrare.

Pacientul care este conștient și receptiv pe tot parcursul intervenției, simte o senzație de euforie, relaxere și percepe mult mai atenuat vibrațiile, tracțiunile sau alte manopere executate de medicul stomatolog.

Pot apărea furnicături la nivelul buzelor, mâinilor și picioarelor sau o ușoară stare de somnolență.

Revenire rapidă

După terminarea tratamentului, protoxidul de azot se elimină singur din organism prin expirare, într-un interval de câteva minute, timp în care pacientului i se va administra doar oxigen. Inhalosedarea este o metodă de sedare conștientă, foarte sigură pentru sănătatea pacientului, fără efecte secundare asupra plămânilor, ficatului, inimii, rinichilor sau creierului.

Revenirea la normal se face rapid, pacientul fiind în stare optimă pentru a-și continua activitățile zilnice după încetarea ședinței de tratament.

Contraindicații

Există anumite situații în care inhalosedarea cu protoxid de azot ezte contraindicată, iar acestea sunt:

  • Lipsa discernământului;
  • Sarcina – în primul trimestru;
  • Infecții de tract respirator superior și inferior;
  • Perforații de timpan;
  • Chirurgia urechii medii;
  • Chirurgie ocular;
  • Pneumotorax;
  • Claustofrofobie

Ca recomandare, este indicat ca pacientul să nu consume alimente solide, cu trei ore înainte de intervenție sau lichide, cu o oră înainte de intervenție, deoarece protoxidul de azot are un miros dulceag și uneori poate provoca o ușoară senzație de greață.

 

Solicită o programare

Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.