“Mai bine previi, decât să tratezi”. Dar, pentru a preveni afecţiunile orale este necesar să înţelegem sănătatea orală. Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte sănătatea orală ca o „stare lipsită de durere cronică orală şi facială, cancer oral şi faringian, leziuni orale, carii dentare, pierderea dinţilor, alte afecţiuni şi tulburări ce pot afecta cavitatea orală”.
Sănătatea orală este o stare de bine funcţională, structurală, estetică, fiziologică, psihologică, esenţială pentru sănătatea generală şi pentru calitatea vieţii. Toate aspectele ce ţin de sănătatea orală sunt foarte importante, de aceea pentru a avea o sănătate orală corectă trebuie să avem în vedere următoarele obiective:
- O nutriţie corectă;
- O igienă orală bună;
- Renunţarea la fumat/alcool (alte vicii);
- Efectuarea de controale stomatologice periodice.
Menţinerea sănătăţii orale este o componentă esenţială pentru sănătatea globală a unei persoane. Comunitatea stomatologică trebuie să colaboreze în cadrul profesiei medicale pentru a spori gradul de conştientizare în ceea ce priveşte interconexiunea dintre o bună igienă orală şi profilaxie, pentru menţinerea sănătăţii.