Amprentarea dentară digitală

Amprentele dentare sunt folosite de medicii și tehnicienii dentari pentru a reproduce forma dinților, a maxilarelor și a raportului dintre ele.

Amprentarea dentară este modalitatea prin care se înregistrează forma dinților și a maxilarelor. Pe baza acestora, se realizează lucrările dentare: implanturi, coroane, proteze, aparate ortodontice etc.

În medicina dentară există mai multe tehnici de amprentare, de la cele „vechi”, tradiționale, la amprenta de ultimă generație, digitală, care este cea mai bună metodă de amprentare. Materialele utilizate, precum și tehnicile de amprentare au fost îmbunătățite în timp. Astfel, de la amprentele realizate din gips sau cu inel de cupru, s-a ajuns la utilizarea materialelor termoplastice, siliconi și polieteri (net superiori ca și calitate a înregistrărilor) și – ca urmare a dezvoltării tehnologiei – la amprenta digitală.

Amprentele sunt folosite de atât medicii și tehnicienii dentari, cât și de specialiștii în medicină legală pentru a reproduce forma dinților, a maxilarelor și a raportului dintre ele.  Pe aceste reproduceri – modele, se pot face analize, măsuratori, aparate ortodontice, lucrări dentare sau pot fi identificate persoanele în diverse cazuri de accidente.

 

Amprenta digitală se realizează prin scanare intraorală

Amprentarea digitală se realizează prin scanare intraorală, metodă care folosește tehnica triangulației; scannerul intraoral este un dispozitiv care realizează aproximativ 3.000 de poze pe secundă, într-un soſt special, iar aceste imagini sunt reproduse 3D și dau forma dinților și a maxilarelor cu o acuratețe maximă. Prin urmare, fiecare structură dentară este scanată printr-o tehnică foarte simplă, fiecare dinte fiind, efectiv, fotografiat din toate unghiurile.

 

Scanarea intraorală prezintă beneficii atât pentru medic, cât și pentru pacient.

Pentru pacient, beneficiile sunt:
– costuri reduse, datorită eficientizării producerii dispozitivelor protetice prin tehnicile digitale;
– amprentare rapidă care nu produce disconfort;
– calitate superioară a lucrărilor protetice;
– număr redus de ședințe;
– reducerea la minim a îndepărtării țesuturilor dentare în timpul unei preparări;

Pentru medic, scanarea intraorală are următoarele beneficii:

– amprentare rapidă;
– timp redus de lucru;
– amprentare curată și într-un singur timp;
– acuratețe înaltă care duce la adaptarea perfectă a lucrărilor;
– înregistrarea automată și imediată a culorii;
– controlul și verificarea imediată a preparațiilor dentare.

În concluzie, noua metodă de amprentare prin scanare intraorală prezintă beneficii ce recomandă alegerea ei atât de către medicul dentist, cât și de către pacientul care va beneficia de lucrarea dentară.

Catalin Ticu

Servicii de calitate si multe măsele salvate!!! A meritat sa fac drumuri de la Bucuresti!!!

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.