Calitatea tratamentului endodontic

Calitatea tratamentului endodontic este foarte importantă în realizarea oricărei lucrări protetice, deoarece acesta este, practic, temelia lucrării stomatologice.

Tratamentul endodontic reprezintă temelia oricărei lucrări protetice, de aceea este imperios necesar ca acesta să fie cât mai bine realizat.

În trecut, această etapă de tratament era trecută cu vederea. În prezent, nu mai putem tolera tratamente endodontice care nu sunt perfect realizate, deoarece în ultimii ani tehnologia a evoluat foarte mult și în domeniul endodonției și este esențial să folosim toate mijloacele de care dispunem pentru a oferi pacienților noștri un tratament endodontic de cea mai bună calitate.

Etapele tratamentului endodontic

Un tratament endodontic realizat corect se desfășoară pe parcursul mai multor etape care includ:

 1. tratamentul mecanic; 
 2. dezinfecția canalelor radiculare; 
 3. obturația canalelor radiculare.

Tratamentul mecanic presupune îndepărtarea țesutului pulpar infectat atât din camera pulpară, cât și de la nivelul canalelor radiculare, împreună cu îndepărtarea dentinei infectate de pe pereții canalelor radiculare. Lărgirea canalelor radiculare se realizează cu ajutorul instrumentarului rotativ.

Aceste instrumente speciale prezintă numeroase avantaje, și anume:

 • rapiditatea cu care se efectuează lărgirea canalului în vederea obținerii formei conice a acestuia;
 • obținerea formei conice a canalului, ceea ce conduce la realizarea unei dezinfecții mai bune a canalului, irigațiile ajungând până la vârful rădăcinii;
 • scurtarea timpului de lucru;
 • îmbunătățirea semnificativă a calității tratamentului endodontic;
 • creșterea confortului pacientului.

Dezinfecția canalelor radiculare se realizează cu diferite substanțe, fiecare substanță având rolul ei. În cadrul realizării unui tratament endodontic, cel mai important aspect constă în obținerea unei dezinfecții cât mai bune, atât în cazul canalului principal, cât și în cel al canalelor accesorii care nu pot fi instrumentate.

În anumite situații, pentru o dezinfecție bună, pe canalele radiculare se plasează o medicație specifică pentru câteva săptămâni. Aceasta este o etapă importantă în cazul unei infecții pulpare severe.

Obturația de canal este ultima etapă a tratamentului endodontic este. Această procedură asigură o etanșeizare foarte bună a canalelor radiculare și o eliminare a tuturor căilor de comunicare între aceste canale și restul cavității bucale.

 

Dr. Dorina Răcescu

Medic specialist stomatolog

Competență în endodonție

Uniklinic Timișoara

 

 

 

 

Cecilia Rechitan

Va multumesc pentru tot! Toti sunteti niste profesionisti, nu am nici un fel de emotie cand vin la voi pentru ca totul se intampla fara durere. Pana si la implant a fost super.

Vezi ce spun pacienții noștri

  Solicită o programare

  Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.