Când înlocuim o plombă veche?

Durata de viață a unei plombe este de aproximativ 5 ani. Materialele de ultimă generație au rezistența similară cu cea a smalțului, deci nu este nevoie de plombe metalice pentru a reda funcționalitatea dinților.

Cei mai mulți dintre pacienții care au deja o plombă sau lucrare dentară se întreabă când trebuie să le înlocuiască, din cauza uzurii, a igienei sau aspectului inestetic. Există și alte întrebări legate de plombele dentare, la care vom răspunde în cele ce urmează.

plombă

Care este durata de viață a unei obturații (plombe)?

Durata de viață a unei obturații este de aproximativ 5 ani. În această perioadă sunt necesare controale periodice la medicul stomatolog, iar igiena este foarte importantă pentru prelungirea duratei de viață a plombelor.

Cariile mari se pot restaura cu obturații?

Da, și cariile mari se pot restaura cu obturații. Pe baza radiografiei și a controlului clinic, medicul stomatolog evaluează situația inițială, iar după curățarea cavității se aplică un material compozit, fizionomic și biocompatibil cu dintele.

Care sunt avantajele obturațiilor fizionomice?

Obturațiile fizionomice se realizează într-o singură ședință, au aceeasi culoare ca și dintele natural, pot fi ajustate în timp. Cu ajutorul restaurărilor directe, putem obține și alungirea dinților frontali, iar adezivii de ultimă generație reduc sensibilitatea dinților după obturații.

Plombele metalice sunt mai rezistente?

Materialele compozite de ultimă generație au rezistența similară cu cea a smalțului, deci nu este nevoie de plombe metalice pentru a reda funcționalitatea dinților.
Un alt lucru important de  menționat este faptul că obturațiile din amalgam (metalice) conțin mercur, o substanță toxică pentru organism, iar plombele din argint se contractă în timp, mai ales la diferențe de temperatură, deteminând scăderea rezistenței dintelui. Totodată, plombele  metalice nu sunt fizionomice, iar amalgamul nu poate fi modelat.

Dacă am o plombă la dinții din față se mai pot pune fațete dentare?

Da, în special acești dinți au indicație pentru fațetele dentare, deoarece prin restaurare directă parțială (plomba) este foarte greu sau imposibil ca medicul să le facă invizibile, iar în timp la zona dintre dinte și plombă vor apărea colorații. De aceea sunt indicate fațetele dentare care acoperă toată suprafața vestibulară a dintelui.

Dacă am o plombă la dinții din față și vreau să îmi albesc dinții trebuie să schimb plomba?

În general când vorbim despre albirea profesională a dinților ne așteptăm ca aceștia să se deschidă cu 1-4 nuanțe. Dacă aveți plombe pe dinții din față și acestea au culoarea dinților înseamnă că, după albire, cel mai probabil va fi necesară schimbarea lor.

Este normal să apară durere după obturații?

Sensibilitatea dinților este normală după realizarea unei obturații. Dacă durerea persistă, trebuie să vă prezentați la medicul stomatolog. Dacă plomba este prea înaltă, dintele poate să doară. Obturația se realizează, corect, strat cu strat, apoi se fotopolimerizează cu ajutorul lămpii foto. Dacă, însă, obturația nu se aplică în straturi subțiri, dintele poate să prezinte sensibilitate.

 

Dr. Ramona Marian

Medic Stomatolog

Uniklinic Timișoara

Mihaela Cazacu

Recomand clinica pentru calitatea serviciilor și atenția pe care o acorda nevoilor fiecărui pacient în parte.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.