Caria Dentară

Odată instalată caria dentară, evoluţia acesteia nu mai poate fi oprită decât prin tratament

Tratamentul cariei dentare constă în îndepărtarea substanţei cariate şi obturarea cavităţii rezultate cu materiale speciale care refac dintele din punct de vedere estetic şi funcţional. Pentru un confort sporit al pacientului, această manoperă se va efectua sub anestezie locală.

pt articol3

Netratată, caria va duce la afectarea pulpei dentare (‘inflamaţia nervului dentar’), cu crize dureroase tipice. În acest caz, pe lângă restaurarea dintelui, este necesară şi realizarea tratamentului endodontic.

Filozofia noastră este de a avea o atitudine cât mai conservatoare în abordarea tratamentului cariei dentare, încercând să păstrăm cât mai mult din substanţa dentară sănătoasă.

Primul pas în acest demers îl facem prin diagnosticarea precoce a leziunilor incipiente.

Un rol important în acest proces îl joacă mijloacele de magnificare (lupa şi microscop) cu ajutorul cărora se pot detecta leziuni abia constituite de dimensiuni foarte mici, greu observabile cu ochiul liber.

Un alt examen obligatoriu îl constituie radiografiile, un rol important revenind radiografiilor bite-wing ce surprind cu acurateţe cariile incipiente interdentare, greu de detectat prin examen clinic.

În trecut se foloseau materiale dentare care, pe lângă faptul că nu ofereau o estetică satisfăcătoare (vezi obturaţiile gri-argintii din amalgam de argint), mai necesitau şi crearea unor retenţii mecanice în dinte, ceea ce presupunea îndepărtarea suplimentară de ţesut dentar sănătos pentru retenţionarea obturaţiei. Din păcate, sacrificiul biologic era important.

Apariţia tehnicii adezive de obturare a reprezentat o adevărată revoluţie în stomatologie. Este vorba despre materialele compozite, cunoscute sub denumirea de obturaţii fizionomice (de culoarea dintelui), care stabilesc o legătură chimică cu substanţa dură dentară prin utilizarea unor adezivi speciali. Această proprietate permite realizarea unor preparaţii dentare minim-invazive, constând în îndepărtarea strictă a substanţei dentare cariate cu ajutorul unor freze miniaturale. Mijloacele de magnificare (lupa, microscopul) cresc considerabil calitatea manoperei.

Succesul rezultă din competenţă, experienţă, precizie şi perfecţiune.

Andrei

Nu stiu cate din cabinetele de stomatologie din Timisoara au o asemenea dotare. Recomand Uniklinic.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.