Caria şi microorganismele

Caria dentară se formează în cavitatea orală predispusă spre îmbolnăvire. Cauza majoră în formarea cariilor o reprezintă microorganismele prezente excesiv în gură.

Caria dentară se formează în cavitatea orală predispusă spre îmbolnăvire. Cauza majoră în formarea cariilor o reprezintă microorganismele prezente excesiv în gură. Cele mai importante microorganisme cariogene sunt Streptococul Mutans şi Lactobacilii.

Streptococul Mutans

Este considerat cel mai comun microorganism care determină apariţia cariilor dentare. Streptococul mutans este un microorganism rezistent, uşor adaptabil la modificările frecvente care apar în cavitatea orală. Acesta determină apariţia cariilor prin metabolizarea sucrozei în acid lactic – mediu acid care favorizează apariţia cariilor prin vulnerabilizarea smalţului dentar. Streptococul mutans se numără printre puţinele organisme prevăzute cu receptori care îi îmbunătăţesc aderenţa la suprafaţa dintelui, favorizând deteriorarea accelerată a acestuia. După formarea plăcii bacteriene la nivel dentar, saliva, care în condiţii obişnuite protejează dantura de microorganisme patogene, nu mai poate acţiona eficient.

Lactobacilii

Sunt microorganisme care transformă lactoza şi alte tipuri de zaharuri în acid lactic. Lactobacilii contribuie la apariţia cariilor dentare. Există tipuri care, deşi mai puţin dăunătoare decât streprococul mutans, favorizează caria dentară prin lărgirea leziunilor create de acesta din urmă.Lactobacilii nocivi acţionează cu precădere la nivelul plăcii bacteriene formate pe coroanele dentare.

Toate aceste bacterii contribuie la formarea plăcii dentare, cauzând îmbolnăvirea dinţilor şi a ţesuturilor gingivale. Dacă placă dentară nu este îndepărtată eficient şi la timp, aceasta se transformă în tartru dentar. De aceea este foarte importantă igiena orală. Periajul dentar este cea mai importantă măsură a unei igiene orale corecte. Un periaj corect şi regulat va îndepărta eficient placa dentară prevenind, astfel, îmbolnăvirile dentare şi parodontale. Folosirea aţei dentare este un alt aspect foarte însemnat pentru menţinerea unei igiene orale corecte. Aţa dentară îndepărtează placa şi resturile alimentare situate între dinţi. Periajul şi aţa dentară sunt completate de folosirea apei de gură, o substanţă antiseptică care poate ajuta la eliminarea respiraţiei urât mirositoare.

Cecilia Rechitan

Va multumesc pentru tot! Toti sunteti niste profesionisti, nu am nici un fel de emotie cand vin la voi pentru ca totul se intampla fara durere. Pana si la implant a fost super.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.