Cât de des trebuie să apelăm la igienizarea dentară?

Igienizarea dentară profesională este o manoperă de profilaxie, prin care se îndepărtează tartrul și colorațiile provocate de alimente, băuturi și fumat.

Care este cel mai important lucru pentru dinții noștri? Să fie sănătoși, curați și frumoși!

Așadar, cât de des trebuie să ne igienizăm dinții?

Igienizarea dentară profesională este o manoperă de profilaxie dentară importantă. Prin intermediul ei, se îndepărtează atât tartrul („piatra”) supragingival și subgingival, placa bacteriană, cât și colorațiile provocate de alimente, băuturi și fumat, cu ajutorul sistemului de curățare cu Airflow.  Igienizarea dentară, atât la domiciliu, cât și în clinica stomatologică prin proceduri profesionale, este foarte importantă pentru prevenirea afecțiunilor dentare cum ar fi gingivita și boala parodontală, care se manifestă prin sângerare gingivală.

Principalele beneficii ale igienizării profesionale sunt:

– Curățare completă și eficientă;
– Estetică – dinții vor fi mult mai albi și mai curați într-un timp scurt, datorită eficienței aparatului de air flow cu particule de bicarbonat;
– Procedură ușoară, fără durere și necostisitoare, realizată în maxim 1 oră;

– Igienizare completă a dinților, prin cele 3 etape: detartraj, air flow și periaj profesional; acest lucru nu se poate realiza acasă;

– Evitarea bolilor gingivale și parodontale, prin îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului;
– Menținerea sănătății orale și obținerea unei respirații proaspete și frumos mirositoare;
– Descoperirea altor probleme dentare care trebuie tratate urgent;
– Prelungirea vieții lucrărilor dentare.

Cum se efectuează igienizarea dentară?

1. Detartrajul cu ultrasunete – îndepărtează tartrul subgingival și supragingival cu ajutorul ultrasunetelor;
2. Air Flow – cu ajutorul unei pulberi care conține bicarbonat de sodiu, dinții sunt curățați de pete și colorații;
3. Periajul profesional – se efectuează cu paste de dinți speciale care conțin substanțe dezinfectante și au granulație mai mare decât cele obișnuite, astfel îndepărtând orice impuritate.
Din cauza tartrului situat subgingival apare sângerarea gingivală, care este normală după o igienizare efectuată corect.
Toate tratamentele stomatologice trebuie să fie precedate de o igienizare profesională, aceasta garantând calitate lucrărilor efectuate.

Cât de des ne igienizăm dinții?

Pentru o persoană care nu este fumătoare și nu are boală parodontală sau gingivită, igienizarea profesională se efectuează de 2 ori pe an. În cazul fumătorilor, este indicată igienizarea de 3-4 ori pe an, iar pentru persoanele care suferă de o boală parodontală, igienizarea se realizează la recomandarea medicului stomatolog.
De asemenea, dacă igiena dentară la domiciliu nu poate fi efectuată corect sau apar sângerări gingivale la periaj, vă recomandăm să vă prezentați la medicul stomatolog pentru un control urmat de o igienizare profesională.
După igienizare pot apărea sensibilități dentare. Acestea sunt normale și vor dispărea în maxim 2 zile.
Pentru a grăbi vindecarea gingiilor după detartraj, se recomandă utilizarea timp de 10 zile a unei ape de gură cu clorhexidină, substanță care dezinfectează cavitatea orală.

 

Dr. Oana Maria Secula

 Medic specialist stomatolog

Uniklinic Timișoara

 

Teodora Mânzat

I am highly recommending doctor Zaharie Daniela for her professionalism, patience, friendship in treating small toddlers. Once you learn how to trust her, the relationship between her and the child becomes incredible. She managed to treat my 2 years old daughter with out general anesthesia who suffered a really bad form of demineralization. 5 stars […]

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.