Endodonția 3D prelungește durata de viață a dintelui. Pentru mulți dintre noi, drumul la medicul stomatolog este însoțit de neliniște, teamă și nelămurire, temerile fiind determinate de cele mai multe ori de lipsa informațiilor corecte și complete referitoare la procedurile medicale specifice. Practicile endodontice contemporane au înregistrat schimbări considerabile față de metoda tradițională. Tehnologia a evoluat semnificativ, de la prima broșă ghimpată a lui Pierre Fauchard, confecționată din coardă de pian, până la primul instrument endodontic rotativ realizat din oțel inoxidabil, introdus în practica medicală începând cu secolul 20. La începutul anilor 90, studiile metalurgice au condus la introducerea pilelor superelastice din aliaj de Nichel – Titan (NiTi) care au ajutat la păstrarea axei naturale a canalului radicular, reducând astfel pragurile, căile false și portarea apexului.
Canal radicular complex: O mai bună vizualizare
Tratamentul endodontic constă în realizarea mai multor proceduri terapeutice în vederea eliminării infecțiilor ce apar la nivelul pulpei dentare, dezinfectarea spațiului în care s-a aflat țesutul infectat și obturarea canalelor radiculare, astfel încât să nu fie posibilă dezvoltarea bacteriilor. Tratamentul endodontic este una dintre cele mai întâlnite intervenții stomatologice. Succesul tratamentului are la bază curățirea și modelarea minuțioasă a canalului radicular, urmată de obturarea corectă a acestuia.
Majoritatea dinților reprezintă o adevărată provocare în efectuarea unu tratament corect și eficient din cauza asimetriei anatomice a canalului radicular. Pe lista acestora dinți includem premolarii, incisivii inferiori, caninii și rădăcinile distale ale molarilor inferiori. Acești dinți prezintă, adesea, forme neregulate (plată, în formă de pișcot sau lacrimă), îngreunând, astfel, îndepărtarea chemo-mecanică a debriurilor și a dentinei infectate.
Cone Beam CT (CBCT)
Rareori, canalele radiculare, pe secțiune transversală, au formă rotundă, formele descrise anterior fiind cele mai des întâlnite. Cu ajutorul imagisticii bidimensionale nu putem observa aceste iregularități tridimensionale, în schimb imagistica tridimensională (CBCT) permite vizualizarea țesutului infectat, atât din interiorul canalului, cât și din proximitatea lui.
Folosind tehnologia CBCT, medicul stomatolog capturează imagini în secțiune transversală, asamblând apoi aceste secțiuni pentru a forma imaginea 3D a dintelui. Utilizarea razei radiografice conice (cone beam) ajută la reducerea timpului de expunere (sub un minut), astfel încât dozele de radiații sunt foarte mici.
Acest tip de radiografie oferă medicului o cantitate considerabil mai mare de informații, dintr-o singură expunere. Măsurătorile dozimetrice confirmă faptul că expunerea este extrem de mică, neprezentând aproape niciun risc pentru pacient.
Concluzii
În consecință, pe baza acestor investigații imagistice detaliate, medicul poate aborda tratamentul endodontic într-un mod corect și corespunzător situației anatomice a dintelui, astfel încât este asigurat succesul intervenției. Practic, endodonția 3D prelungește durata de viață a dintelui. Așadar, sunt reduse exponențial erorile ce pot apărea pe întreg parcursul tratamentului de canal radicular, cum ar fi instrumentarea insuficientă sau exagerată, crearea de căi false sau praguri și ruperea instrumentelor în interiorul canalului. Aceste noi tehnologii au potențialul de a schimba cursul manoperelor endodontice.
Dr. Alexandru Corici
Medic stomatolog
Uniklinic Deva