Fațete dentare: moft sau necesitate?

Fațetele dentare reprezintă soluția ideală pentru îmbunătățirea imaginii dinților inestetici, afectați de colorații, ciobiți, scurți, poziționați necorespunzător sau malformați.

Zâmbetul este o curbă care îți poate îndrepta viața!

Fațetarea este una dintre cele mai benefice și utile proceduri stomatologice care poate îmbunătăți dramatic cel mai important accesoriu, zâmbetul. Fațetele sunt niște scuturi subțiri din ceramică ce acoperă doar fața vestibulară a dinților. Acestea reprezintă o soluție permanentă, minim-invazivă, pentru îmbunătățirea imaginii dinților inestetici, afectați de colorații, ciobiți, scurți, poziționați necorespunzător sau malformați.

Fațetele dentare: avantaje

Cel mai mare avantaj oferit de fațete este acela de a avea un zâmbet natural și sănătos. Soluționarea problemelor cosmetice dentare prin fațetare oferă rezultate rapide și impresionante. Fațetele sunt minim-invazive și foarte rezistente. Spre deosebire de fațete, lucrările protetice fixe pot avea un aspect ușor artificial. Înainte de începerea tratamentului, pacientul poate vedea forma finală a dinților, cu ajutorul unui wax-up,  creat de tehnicianul dentar pe baza amprentei preliminare. Astfel, pacientul își poate forma o idee despre cum vor arăta dinții săi la final.

fațete dentare

Întreținute corect, fațetele au o durată lungă de viață, fără prea multe contraindicații.

Alegerea culorii

Unul dintre pașii importanți îl reprezintă alegerea nuanței fațetelor. Culoarea finală este determinată de cerințele pacientului și de recomandările medicului stomatolog. Acesta va ține cont de dorințele pacientului, având în vedere culoarea dentinei subiacente, a dinților limitrofi fațetării, precum și de culoarea pielii. Rezultatul final trebuie să aibă un aspet natural și impecabil. Pentru a putea asigura acest deznodământ, sunt necesare câteva vizite în cabinetul de tehnică dentară pentru o analiză amănunțită și personalizată a culorii.

Prepararea dinților

Fațetele necesită un sacrificiu minimal de substanță dură dentară (smalț), deși există cazuri în care nu este nevoie de preparare (fațete non-prep). Prepararea fațetelor va ține cont de tipul fațetei, poziția dintelui și tipul preparării. În cazul dinților cu sacrificiu minimal sau non-prep, precum și în cazul dinților devitali, anestezia nu este necesară.

Fațetele dentare provizorii

Fațetele provizorii sunt realizate atât pentru  a împiedica disconfortul produs de sensibilitatea dentară în urma preparării, cât și din motive de natură estetică, în perioada necesară confecționării fațetelor ceramice.

Cimentarea

Lucrarea se va încheia prin cimentarea fațetelor, procedură extrem de importantă și delicată. Acestea vor fi cimentate adeziv, procedură care implică gravarea acidă a dinților, aplicarea cimentului dual și fotopolimerizarea. Culoarea fațetelor dentare este permanentă.

Așadar, dacă doriți să aveți un zâmbet desăvârșit, fațetele dentare reprezintă soluția perfectă!

 

Dr. Alexandru Corici

Medic stomatolog
Uniklinic Deva

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.