Microbii în endodonție, dușmanul nevăzut!

Microbii pot afecta calitatea lucrării endodontice.
Pentru a lucra în condiții cât mai igienice, în tratamentul endodontic se folosește diga dentară.

Microbii în endodonție reprezintă un dușman nevăzut, deoarece pot compromite lucrarea dentară.

Calea de acces a microbilor spre nervul dentar poate fi coronară sau radiculară. Accesul pe calea coronară se datorează pasajului format de procesul carios sau leziunea traumatică (ex: fractura) spre pulpa dintelui. Odată ce au colonizat pulpa, microbii prezenți în cavitatea bucală vor ajunge și în canalul radicular.

Calea radiculară nu interesează coroana dintelui, aceasta fiind intactă și aparent sănătoasă. Microbii ajung la pulpa dentară prin canalul radicular, transmiterea realizându-se prin intermediul osului și al ligamentului parodontal (dinte vecin infectat; leziuni parodontale; tratamente ortodontice incorecte).

Tratamentul endodontic constă în îndepărtarea mecanică și chimică a microorganismelor din canalul radicular. Nu amânați tratamentul din cauza fricii sau a convingerii că boala trece de la sine (chiar dacă simptomele se atenuează sau dispar, infecția continuă să avanseze). Cu cât tratamentul este început mai repede, cu atât procedura este mai confortabilă.

Diga dentară izolează dintele tratat de restul cavității bucale

Microbii în endodonție pot afecta calitatea lucrării. Pentru a lucra în condiții cât mai igienice, tratamentul endodontic impune folosirea digii dentare. Un tratament corect presupune folosirea mijloacelor de magnificare de tipul microscopului (vezi Utilizarea microscopului în endodonție) sau al lupei dentare.

În tratamentul endodontic modern se folosesc ace de nichel-titan cu un design special, acționate rotativ de motoare endodontice cu turație și putere controlate. În timpul instrumentării, canalele sunt irigate cu substanțe dezinfectante care îndepărtează țesuturile moi infectate. Un dinte infectat are nevoie de 2-3 ședințe pentru finalizarea lucrării în bune condiții.

Cu ajutorul unui specialist în endodonție, dinții pot fi păstrați pe arcadă o mare perioadă de timp, chiar dacă sunt devitalizați.

 

Dr. Dorina Răcescu

Medic specialist stomatolog

Competență în endodonție

Uniklinic Timișoara

 

Teodora Mânzat

Multumim doamna doctor Daniela Zaharie pentru ca Sophie zâmbește din nou. CU TOȚI DINȚII! Recomandam cu caldura tuturor părinților care se lupta cu displazia de smalț la copilași si care nu isi doresc anestezie generală. Multumim de asemenea si minunaților Florin si Adrian care au avut de fiecare data grija de noi! Much love!!

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.