Prevenția salvează dinții

În țările civilizate se acordă o mare atenție prevenției încă de la nașterea copilului, care este luat în evidență și supravegheat din punct de vedere stomatologic până la vârsta de 2 ani și jumătate.

Prevenția este foarte importantă în evoluția și menținerea unei danturi sănătoase. Prevenția salvează dinții încă din burtica mamei.

De ce este, însă, importantă începerea acțiunilor de prevenție din timpul vieții intrauterine a bebelușului? Răspunsul este foarte simplu: prevenția menține un ”teren” adecvat pentru apariția dinților de lapte și a dinților definitivi. În această fază, măsurile de prevenție vizează mămicile cărora li se recomandă administrarea de fluor, începând din luna a cincea de sarcină, fluorul având un rol fundamental în formarea dinților. Opiniile medicale sunt diferite în ceea ce privește administrarea fluorului deoarece, luat în cantități excesive, fluorul devine toxic și se poate depune atât la nivelul danturii, cât și la nivelul oaselor, cauzând probleme de sănătate. De aceea este foarte importantă stabilirea unui dozaj optim, ținându-se cont și de cantitatea de fluor pe care mama o poate lua din apa consumată. În general, pentru a se evita supradozajul, suplimentarea cu fluor din luna a cincea de viață intrauterină nu trebuie să depășească 1 mg, zilnic.

Fluor: pro sau contra?

Desigur, administrarea de fluor este o măsură binevenită și în cazul bebelușului care poate primi 0,25 mg fluor/zi. Și în acest caz, trebuie cunoscută cantitatea de fluor pe care copilul o poate lua din apă. Fluorul administrat în perioada sarcinii și în primele luni de viață ale copilului este benefic atât pentru dinții temporari, cât și pentru dinții permanenți ai acestuia. Astfel, administrarea fluorului la copii scade rata apariției cariei cu până la 80%.

Totodată, igiena dentară este deosebit de importantă încă din primele luni de viață. Igiena orală a copilului trebuie realizată chiar dacă nu i-au apărut dinții. Astfel, gingiile bebelușului se curăță cu ajutorul unei comprese sterile, folosind apă oxigenată. Deasemenea, se curăță limba și obrajii, astfel încât să fie îndepărtat excesul de lapte, mai ales înainte de culcare.

În țările civilizate se acordă o mare atenție prevenției încă de la nașterea copilului. Acesta este luat în evidență și supravegheat din punct de vedere stomatologic până la vârsta de 2 ani și jumătate, vârstă până la care erup dinții. În acest interval, se urmărește evoluția dinților copiilor, pentru a se cunoaște dacă apariția acestora este în grafic, dacă există modificări ce pot afecta sănătatea danturii, intervenindu-se la timp în cazul unor transformări ce pot fi generate de carii.

Alte metode de prevenție sunt periajul profesional, fluorizarea locală și sigilarea dinților, aplicată în special dinților permanenți tineri, la scurt timp după erupție. Sigilarea este utilă având în vedere că prin periajul dentar nu se poate realiza o curățare eficientă, completă, a dinților, fiind favorizată apariția cariilor. Și în cazul sigilării, opiniile sunt controversate, deoarece există riscul ”blocării” de microbi în spațiul sigilat, chiar dacă sigilarea s-a relizat cu respectarea protocolului specific acestei proceduri.

Cea mai eficientă metodă de prevenție rămâne, însă, vizita periodică la medicul specialist. Astfel, este indicat ca o dată la șase luni să efectuați o vizită la medicul stomatolog care va realiza o evaluare profesională a danturii dumneavoastră și va stabili soluția optimă de tratament. Pentru că este mult mai ușor să previi și … costă mai puțin!

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.