În pofida popularităţii sale recente, albirea datează de peste 150 de ani. Albirea dinţilor devitali se practică încă din anul 1848, iar a celor vitali din 1868. Renăscute la începutul anilor 2000, sistemele profesionale moderne sunt foarte solicitate datorită înaltei tehnologii şi a promisiunilor oferite de producători în privinţa rezultatelor excelente obţinute în timp scurt. Sistemele de albire fără prescripţie medicală sunt populare datorită disponibilităţii facile şi a costurilor reduse.
Înainte de practicarea albirii trebuie determinate cauzele coloraţiilor pentru o mai bună predictibilitate şi pentru a informa pacientul despre prognosticul tratamentului. Albirea este indicată pentru toate tipurile de pete intrinseci la dinţii vitali şi devitali. Petele superficiale sau extrinseci se pot înlătura prin curăţare externă.
Precauţii
Tratamentul la domiciliu nu este indicat la pacienţii alergici la ingredientele produsului de albire. Deşi nu există dovezi cu privire la posibilitatea ca substanţa activă să fie dăunatoare fătului sau sugarului, se recomandă evitarea albirii la femeile însărcinate sau în perioada alăptării. Pacienţii cu istoric de sensibilitate dentară trebuie preveniţi cu privire la posibilitatea sensibilităţii postoperatorii accentuate şi se recomandă discutarea metodelor de diminuare a acesteia în cursul tratamentului.
Alegerea unui anumit tip de albire dentară se bazează pe preferinţele pacientului, situaţia financiară şi motivaţia de a se conforma protocului terapeutic.
La domiciliu, cu produse prescrise de medicul dentist
Această metodă necesită o gutieră individualizată. Substanţa activă în concentraţie de 10% aplicată pe timpul nopţii a fost considerat “standardul de aur”, fiind încă cea mai frecventă procedură de albire, literatura susţinţndu-i puternic eficienţa şi siguranţa.
În cabinet, cu produse profesionale
Aici, se utilizează concentraţii crescute de substanţă activă care trebuie să fie în contact cu suprafaţa externă a smalţului pentru a-şi dezvolta potenţialul de albire. Medicul dentist deţine controlul total al procesului pe toată durata tratamentului profesional, oferind opţiunea întreruperii în orice moment.
Aşadar, pentru oricare varianta aţi opta, este necesar să vă sfătuiţi cu medicul stomatolog pentru a obţine rezultate optime.