Profilaxia în stomatologie

Profilaxia în stomatologie are ca scop prevenirea aparitiei şi a evoluţiei cariei dentare şi a bolii parodontale, precum şi reducerea riscurilor unor complicaţii.

Profilaxia în stomatologie are ca scop prevenirea aparitiei şi a evoluţiei cariei dentare şi a bolii parodontale, precum şi reducerea riscurilor unor complicaţii.

Există mai mulţi factori care influenţează apariţia cariei dentare şi a bolii parodontale: factorul infectios, cel alimentar, precum şi predispoziţia genetică. Microbii şi bacteriile sunt pe primul loc în ceea ce priveşte cauzele îmbolnăvirilor dentare şi parodontale.

Alimentaţia şi igiena alimentară, pe de altă parte, joacă un rol important în menţinerea sănătăţii dentare.

Alimentele bogate în zaharuri sau carbohidraţi favorizează producerea de acizi în placa bacteriană, iar aceştia atacă smalţul dentar.

Predispoziţia genetică este un alt factor care are influenţă asupra sănătăţii dinţilor. Cu cât smalţul şi dentina sunt mai dure, cu atât scade probabilitatea apariţiei cariilor dentare.

Am văzut care sunt principalele cauze ce pot conduce ori favoriza apariţia cariilor dentare. Şi pentru că este mai sănătos şi… mai ieftin să previi, decât să tratezi, iată câteva metode de profilaxie pentru creşterea durităţii smalţului dentar.

–       Igiena orală

Este cea mai importantă metodă de profilaxie. Placa dentară se acumulează pe suprafaţa dinţilor după fiecare masă. Dacă nu este îndepărtată printr-un periaj activ, aceasta se calcifică, transformându-se în tartru dentar. Mai mult, dacă alimentele bogate în carbohidraţi sunt lăsate prea mult în contact cu dinţii, vor conduce la creşterea plăcii dentare. Principalul obiectiv al igienei orale este îndepărtarea plăcii dentare de pe suprafaţa dinţilor şi prevenirea depunerii acesteia.

O igienă orală corectă presupune un periaj dentar regulat şi corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea aţei dentare şi a apei de gură.

–       Controale periodice regulate

Controalele periodice sunt foarte importante pentru menţinerea sănătaţii orale. Multe afecţiuni orale evoluează fără dureri, mai ales în fazele iniţiale; aşadar, pacienţii nu sunt conştienţi de apariţia cariilor până în momentul în care acestea au progresat, deja, semnificativ. În timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este încă alertat sau poate descoperi semne iniţiale ale unei îmbolnăviri gingivale. De asemenea, anumite lucrări dentare sau restaurări existente pot avea nevoie de reparaţii sau recondiţionări. Medicul va face şi o evaluare a stării de sănătate a ţesuturilor orale. Ca regulă generală, cu cât o afecţiune este descoperită mai devreme, cu atât este mai uşor de tratat. Controalele periodice ar trebui efectuate cel puţin de 2 ori pe an şi chiar mai des daca situaţia clinică o cere.

–       Detartrajul

Detartrajul reprezintă procesul de îndepărtare a tartrului şi plăcii dentare folosind instrumente de mână sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice. Placa dentară este principalul factor cauzator al gingivitei şi cariei dentare, iar tartrul este o formă de placă dentară calcificată nocivă pentru gingie şi structurile dentare. Prin detartraj, se îndepărtează tartrul şi placa dentară. Este foarte important ca prin această procedură să se îndepărteze atât tartrul supragingival, cât şi cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigură o curăţare eficientă a tartrului şi plăcii dentare.

–       Periajul profesional

Periajul profesional are ca scop îndepărtarea plăcii dentare care a mai rămas după detartraj, precum şi a diverselor pete sau coloraţii de pe suprafaţa dinţilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.

Pasta cu care se execută periajul profesional are un conţinut bogat în fluor, fiind aplicată pe suprafaţa dinţilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc ataşate la micromotor. Este bine să se apeleze la periajul profesional cel puţin de 2 ori pe an (de obicei în timpul controalelor periodice). Periajul profesional este eficient în îndepărtarea plăcii dar trebuie însoţit de o igienă orală regulată.

–       Sigilarea şanţurilor şi fosetelor

Această metodă preîntâmpină stagnarea microbilor şi a plăcii dentare în şanţurile şi fosetele molarilor şi premolarilor, prevenind, astfel, apariţia cariilor la acest nivel.

–       Depistarea şi tratarea cariilor incipiente

Este o metodă eficienta de profilaxie deoarece previne evoluţia cariilor şi apariţia complicaţiilor. Cariile mici sunt mai usor şi mai ieftin de tratat. Odată ce apar complicaţiile datorate evoluţiei cariilor, tratamentul devine mai complicat  şi mult mai scump.

–       Schimbări de dietă

Este indicat să se reducă consumul de dulciuri între mese deoarece acestea creează o rezervă nutritivă continuă pentru bacteriile din cavitatea bucală.

–       Fluorul şi fluorizarea

Fluorul este un mineral care ajută la întărirea smalţului, pe care îl face mai rezistent la acţiunea cariilor. Metodele de fluorizare sunt extrem de variate.

 

Ai grijă de sănătatea orală şi bucură-te de dinţi sănătoşi!

 

 

 

 

Lia Dragan

Doamna Dr. Zaharie Daniela este o profesionista, copiii mei sunt toți pe drumul cel bun în ceea ce privește creșterea dinților, are întotdeauna răbdarea și finețea de a explica totul pe înțelesul nostru. Cu stimă, mă alătur celor care apreciază Uniklinic. Îi doresc D-nei Dr. multă putere de muncă și la fel de multă înțelegere.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.