Stomatita Aftoasă

Este o afecţiune care provoacă mici ulceraţii dureroase în cavitatea bucală, de obicei în interiorul buzei, pe obraji sau limbă. Stomatita aftoasă poate fi prevenită printr-o igienă orală adecvată.

afte-bucale-laser

Stomatita aftoasă este o afecţiune care provoacă mici ulceraţii dureroase în cavitatea bucală, de obicei în interiorul buzei, pe obraji sau limbă. Acestea afectează aproximativ 20% din populaţie, fiind mai des întâlnită la copii şi adolescenţi.

Ulceraţia începe ca o umflatură mică, roşie şi sensibilă care dă senzaţia de arsură timp de o zi. Aftele sunt acoperite cu o membrană galbenă sau albă, fiind mărginite de un halou roşu. În general, aceste afte se vindecă în două săptămâni fără cicatrice.

Aftele apar de obicei între vârstele de 10 şi 40 de ani, au un caracter recurent, iar frecvenţa recurenţei aftelor variază considerabil. Unele persoane prezintă doar unul sau două episoade pe an, în timp ce altele prezintă serii continue de afte. Diagnosticul este pus de obicei pe baza examinării cavităţii bucale. Uneori, medicul poate cere anumite analize, precum teste de sânge, examen bacteriologic sau biopsia ulceraţiilor.

Cauza exactă a stomatitei aftoase nu este, însă, cunoscută. Există mai mulţi factori care favorizează apariţia acestei afecţiuni precum: un sistem imun deficitar, stresul, alimentaţia dezechilibrată, fumatul, anumite medicamente, diferite traumatisme la nivelul cavităţii bucale, diferite bacterii etc. Alte cauze posibile pentru aftele bucale sunt bolile autoimune, perioada menstruaţiei, sarcina.

Tratamentul aftelor bucale este în mare măsură reprezentat de ameliorarea simptomelor. Nu există terapii care să prevină apariţia sau recurenţa. Tratamentul poate consta în clătiri cu soluţii slab antiseptice, atingeri ale veziculelor cu soluţie de nitrat de argint şi acid tricloracetic, precum şi aplicaţii de antibiotice.

Se vor evita alimentele picante, excesiv de reci sau fierbinţi, acide care pot provoca noi iritaţii. De asemenea, se vor înlătura factorii iritativi locali precum lucrările dentare iritante, obturaţiile nefinisate sau muchiile tăioase de la nivelul cavităţii bucale.

Stomatita aftoasă poate fi, însă, prevenită și printr-o igienă orală adecvată, respectarea controalelor regulate la medicul stomatolog, o alimentaţie sănătoasă, evitarea fumatului, a excesului de alcool, a băuturilor acidulate şi a alimentelor foarte calde sau foarte reci. Periajul dentar de două ori pe zi – dimineața și seara – cu o periuță adecvată și folosirea apei de gură și a aței dentare, ajută la menținerea sănătății dentare și a cavității bucale.

Perioada de remisiune între apariţia aftelor poate fi de zile, săptâmâni, luni sau ani. Aftele vor apărea din ce în ce mai rar la vârsta adultă, frecvenţa scăzând semnificativ după 40 de ani. Aftele sunt mult mai des întâlnite în rândul femeilor decât al bărbaţilor. Sunt de asemenea cele mai întâlnite forme de ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, cel puţin una din 5 persoane dezvoltând afte bucale într-un anumit stadiu al vieţii.

 

Alexandra Rusu

Echipa Uniklinic se caracterizează prin amabilitate si profesionalism.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.