Tratamente endodontice susținute de tehnologie

Tratamentele endodontice constă în prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpare. Practic, medicul stomatolog ”repară” dintele din interior, acționând asupra ”nervului afectat”.

Tratamentele endodontice constă în prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor pulpare.

Termenul de “endodonție” provine din limba greacă și înseamnă “interiorul dintelui”. Practic, medicul stomatolog ”repară” dintele din interior, acționând asupra canalului radicular în care se află ”nervul afectat”, astfel încât, în final, dintele să fie menținut pe arcadă. În limbajul comun, cunoscut, este ceea ce numim ”scoaterea nervului”. În ultimii ani, tehnologia folosită în tratamentele endodontice a evoluat foarte mult. Pe lângă cunoștințe medicale, rigurozitate profesională, pricepere și meticulozitate, realizarea unor tratamente endodontice de succes presupune utilizarea aparaturii și materialelor performante.

În endodonția modernă se folosește magnificația cu lupe și microscop operator Zeiss. Utilizarea acestor instrumente, coroborată cu rezultatele imagistice digitale, permite diagnosticarea precisă, identificarea tuturor canalelor și efectuarea unor tratamente endodontice performante.

Apariția radiografiilor dentare a reprezentat un pas uriaș în dezvoltarea tratamentelor endodontice moderne, însă, în timp, medicii dentiști și-au dorit să poată vedea tridimensional în structurile anatomice ale dintelui. Indicațiile CBCT (cone beam computer tomography) – radiografia 3D sau computer tomograf – în endodonție sunt variate, dintre acestea cele mai importante fiind cazuri cu anatomie particulară, resorbții externe, resorbții interne, perforații radiculare, identificarea canalelor accesorii, managementul instrumentelor fracturate în canale, evaluarea defectelor osoase periapicale, planificarea în chirurgia periapicală.

Tratamentul de canal presupune, uneori, efectuarea mai multor radiografii dentare, pentru ca medicul să poată avea control și repere în timpul realizării efective a tratamentului endodontic. Aparatura radiologică modernă nu are nici o legătură cu ceea ce știu pacienții, în general, referitor la doza de radiație la care se expun în cazul realizării unei radiografii dentare. Astăzi, doza de radiații pe care o poate primi un pacient în timpul unei radiografii dentare este mai mică decât radiația solară pe care o primim fiecare dintre noi într-o zi obișnuită de vară.

Dr. Dorina Răcescu

Medic specialist stomatolog

Competență în endodonție

Uniklinic Timișoara

 

Catalin Ticu

Servicii de calitate si multe măsele salvate!!! A meritat sa fac drumuri de la Bucuresti!!!

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.