Tratarea pacienților vârstnici

Pregătirea pacienților vârstnici pentru păstrarea sănătății orale. Iată recomandările medicilor dentiști.

Menţinerea sănătăţii orale este o preocupare continuă atât pentru pacienţii tineri, cât şi pentru cei mai în vârstă, iar vizita periodică la medicul stomatolog este o măsură obligatorie pentru a reduce riscul apariţiei cariilor dentare. Educaţia pentru sănătate are un rol important în îndepărtarea oricăror temeri legate de intervenţiile stomatologice şi în crearea obiceiului de a vizita periodic medicul stomatolog, începând din copilărie. Tratarea pacienţilor vârstnici reprezintă o provocare datorită capacităţilor cognitive şi a dexterităţii manuale reduse, ceea ce impune dezvoltarea unor strategii specifice de planificare terapeutică. O obligaţie etică presupune şi implicarea activă a clinicienilor în tratarea vârstnicilor.

Discuţiile cu privire la necesitatea pregătirii dentiţiei în cazul pacienţilor vârstnici trebuie să înceapă încă din jurul vârstei de 50-60 de ani. Aşa cum procedează colegii lor, generaliştii, şi medicii dentişti trebuie să stabilească un plan de acţiune în cabinetul stomatologic. De exemplu, cu ocazia vizitelor de rutină, trebuie actualizată medicaţia curentă a pacienţilor, iar aceştia trebuie informaţi despre posibilitatea xerostomiei (uscarea gurii dîn cauza administrării anumitor medicamente) şi a mirosului neplăcut. De asemenea, pacienţii ar trebui să îşi dea acordul cu privire la menţinerea acestora sub observaţie de către medicul dentist.

Medicii stomatologi sunt în măsură să recomande şi să ajute la implementarea protocolului pentru întreţinerea igienei orale în cazul pacienţilor vârstnici. Această activitate include:

Îngrijirea orală zilnică

-periajul dentar de 2 ori pe zi cu o perie obişnuită şi o pastă cu fluoruri, nu cu burete sau comprese;

-evaluări periodice (pentru a reduce riscul apariţiei cariilor);

-aplicări zilnice de fluoruri;

Igienizări profesionale regulate

Eficiența și longevitatea tratamentelor stomatologice efectuate

În concluzie, este foarte importantă colaborarea strânsă între pacientul vârstnic şi medicul dentist. Aceasta presupune diagnosticarea, prevenirea şi tratarea problemelor asociate cu procesul normal de îmbătrânire şi cu alte boli legate de vârstă şi este imperios necesară pentru a conserva dantura şi pentru a asigura o sănătate orală îndelungată.

Lia Dragan

Doamna Dr. Zaharie Daniela este o profesionista, copiii mei sunt toți pe drumul cel bun în ceea ce privește creșterea dinților, are întotdeauna răbdarea și finețea de a explica totul pe înțelesul nostru. Cu stimă, mă alătur celor care apreciază Uniklinic. Îi doresc D-nei Dr. multă putere de muncă și la fel de multă înțelegere.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.