RADIOLOGIE

Radiologia 3D, realizată cu ajutorul computerului tomograf, este o investigație ce capătă o importanță tot mai mare în stomatologie. Este utilă și chiar necesară în toate intervențiile chirurgicale, contribuind la stabilirea unui diagnostic precis datorită rezultatelor exacte pe care le oferă.

Radiologia dentară digitală 3D


Un tomograf computerizat cu fascicul conic (CBCT) de ultimă generație furnizează imagini 3D clare, cu doze limitate de radiații și poate fi utilizat în următoarele ramuri:

  • Implantologie;
  • ortodonție;
  • endodonție;
  • chirurgie maxilo-facială;
  • parodontologie;

Cu ajutorul CBCT se pot realize următoarele tipuri de tomografii 3D:

  • 3D Endo – unde se pot vedea canale auxiliare, perforații ale dinților;
  • 3D mandibulă – prin care se evidențiază canalul mandibular și se proiectează implanturi în siguranță;
  • 3D maxilar – care evidențiază sinusurile maxilare, ajută la proiectarea implanturilor în siguranță și la stabilirea operației de sinus lift intern sau extern;

Cu ajutorul radiologiei 3D, putem obține imagini 100% clare, se pot localiza exact structurile anatomice, se pot depista formațiuni anatomice anormale, se poate măsura oferta osoasă pentru a dimensiona viitoarele implanturi, se reduce timpul de realizare a tratamentelor, se obține un diagnostic precis se elimină posibile complicații.

Ce avantaje oferă radiologia 3D?

Printre avantajele radiologiei digitale 3D se numără:

  • o gamă variată de dimensiuni ale volumului captat, ceea ce duce la micșorarea dozei de radiație, doza de radiație ajungând chiar cu până la 95% mai scăzută față de radiografia clasică;
  • diferite tipuri de rezoluții: înaltă, HD, normală și scăzută;
  • imagini tridimensionale: axiale, sagitale și panoramice ale dintilor, țesuturilor moi, nervilor și oaselor, obținute printr-o singură scanare, ceea ce permite stabilirea unui plan de tratament corect;

Folosind un fascicul de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o singură rotație în jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, care apoi sunt reconstruite cu ajutorul unui software de imagistică pentru obținerea modelului virtual 3D al pacientului.

Pentru vizualizarea modelului, medicii folosesc un software cu ajutorul căruia imaginile sunt folosite pentru a arăta diferite unghiuri, se pot măsura adâncimi, grosimi și densități.

Aparatul poate prezenta funcția de fotografiere 3D a feței, fără radiații – obținută într-un singur ciclu de roțatie sau din mai multe imagini, separat – utilă în chirurgia maxilo-facială, ortodonție, chirurgie estetică. De asemenea, aparatul poate include sistemul unic de imagistică Smartpan, folosind senzorul 3D și pentru imaginea panoramică, care se realizează, astfel, mai sigur și mai rapid.

Nu este nevoie de nici o pregătire specială a pacientului înainte de efectuarea unei radiologii 3D. Pacientul se prezintă cu biletul de trimitere, fără a fi necesară programarea prealabilă, va primi un șorț de protecție cu plumb și va fi pozitionat corect cu ajutorul unui sistem triplu de lasere ce marchează punctele anatomice de ghidaj. Rezultatele, împreună cu software-ul necesar pentru vizualizare, editare, măsurare și analizarea imaginilor 2D și 3D, vor fi furnizate pacientului pe un CD sau prin email.

Teodora Mânzat

I am highly recommending doctor Zaharie Daniela for her professionalism, patience, friendship in treating small toddlers. Once you learn how to trust her, the relationship between her and the child becomes incredible. She managed to treat my 2 years old daughter with out general anesthesia who suffered a really bad form of demineralization. 5 stars […]

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.