PARODONTOLOGIE

In urma extractiei dentare, osul alveolar (suportul osos al dintelui) incepe sa sufere un proces de resorbtie atat in plan vertical (scurtare), cat si în plan orizontal (ingustare).

REGENERARE TESUTURI


anatomie-dinteIn urma extractiei dentare, osul alveolar (suportul osos al dintelui) incepe sa sufere un proces de resorbtie atat in plan vertical (scurtare), cat si în plan orizontal (ingustare).

Astfel, in primele luni dupa extractie, osul se resoarbe 1-3 mm in plan vertical şi 3-5 mm in plan orizontal. Ritmul de resorbtie osoasa este de 25% in primul an, la 3 ani dupa extractie osul fiind resorbit in proportie de 40-60% si continua apoi toata viata intr-un ritm de 1%. La 5 ani dupa extractie un os care avea o grosime de 8 mm poate sa ajunga la o grosime de 3 mm.

Un os scurt si ingust nu poate primi un implant corespunzator ca lungime si diametru, de aceea masa osoasa trebuie refacuta cu grefe osoase si membrane de origine diferita.

Ce trebuie sa stim despre bolile parodontale ?

Boala parodontala constituie, la 75 % dintre adulti, cea mai importanta cauza a pierderii dintilor.

Parodontologie

Cu cat depistarea se face mai repede cu atat tratamentul va fi mai eficient. Prin prevenirea si tratarea bolilor parodontale veti putea avea o viata normala, veti putea mesteca mai bine, va veti mentine sanatatea dintilor si va veti pastra un zambet sanatos si natural, iar din punct de vedere al costurilor de ingrijire a dintilor, acestea vor scadea considerabil.

Evolutia bolii parodontale este ireversibila.

 Ce se intelege prin boala parodontala?

Gingivita este primul stadiu al evolutiei bolii parodontale: gingia este rosie, umflata si sangereaza usor la periaj.

Atentie, sangerarea in timpul periajului nu este normala, arata o inflamatie gingivala.

Daca gingivita nu este tratata, boala parodontala poate sa evolueze si sa duca la pierderea ireversibila a tesuturilor de sustinere a dintelui: osul, ligamentul parodontal, tesutul gingival. Aceasta este parodontita.

Atentie, in cea mai mare parte a timpului, boala parodontala nu este insotita de durere!

Semnele principale ale bolii parodontale?

  •  Sangerarea gingiei in timpul periajului;
  • Gingii rosii, umflate care se dezlipesc de dinti;
  • O respiratie urat mirositoare, persistenta;
  • Un abces cu scurgere purulenta intre gingie si dinte;
  • Dinti mobili.

Daca veti observa unul dintre aceste semne, nu intarziati sa va programati la un consult stomatologic!

Tratamentul bolii parodontale

Prima faza a tratamentul bolii parodontale, fie ea moderata sau avansata, va consta in eliminarea tuturor cauzelor care duc la inflamarea gingiilor si a tesuturilor de sustinere a dintilor. In primul rand, se vor indeparta depozitele de tartru prin detartraj.

In general, dupa acest tratament, si cu o igiena bucala eficienta, putem observa o ameliorare neta a starii gingiei.

Anumite cazuri avansate necesita tratament chirurgical: operatie cu lambou, grefe gingivale, regenerare tisulara ghidata, regenerare osoasa ghidata.

Toate aceste manopere sunt efectuate, in clinica noastra, cu ajutorul celei mai moderne tehnologii: instrumente piezoelectrice, laser, microscop si lupe Zeiss.

A doua faza a tratamentului consta in intretinerea sanatatii parodontale.

Mentinerea sanatatii parodontale

Daca ati fost diagnosticat cu una din formele bolii parodontale, nu uitati ca principala cauza a acesteia este placa bacteriana care se depune in permanenta pe dintii. Toxinele produse de placa bacteriana ataca gingiile si dintii. Daca placa nu este eliminata, ea se transforma intr-o depunere dura, poroasa si rugoasa, adica tartrul.

Cel mai bun mod de a preveni boala parodontala, este de a urma un program de intretinere. Intretinerea este un program care vizeaza evitarea recidivei bolii parodontale. Clinica noastra are un program complex de monitorizare prin care se mentine legatura in permanenta cu pacientii nostri, rezultatul tratamentului fiind cel de lunga durata.

Elementele cheie ale acestui program:

  • igiena bucala riguroasa cu un periaj de 3 ori / zi
  • vizite regulate la medicul dentist.

In mentinerea parodontala un rol foarte important il are controlul placii bacteriene care se poate realiza zi de zi acasa printr-un periaj eficient si prin folosirea instrumentelor adecvate : fir interdentar, periute interdentare, precum si a dusului bucal si a apei de gura. Aceasta intretinere zilnica este completata si verificata periodic in cabinetul nostru.

La vizita de intretinere, se va face o evaluare a starii actuale de sanatate ( examen oral complet, masurarea pungilor parodontale, examen radiologic), se va elimina tartrul nou format si se va controla ocluzia dintilor. Mentinerea ocluziei (muscaturii) este foarte importanta!

Este esental de inteles ca atunci când tratamentul parodontal este realizat fara un regim bine controlat de-a lungul întregii vietii, beneficiile tratamentului sunt de cele mai multe ori pierdute.

Vizitele de intretinere va vor permite sa prezervati starea de sanatate parodontala si sa previniti eventualele pierderi dentare.

Tratand o patologie se evita complicatiile ulterioare limitand in acelasi timp si costurile. Monitorizarea poate fi considerata un control de rutina, fiind indispensabila, garantand astfel sanatatea gingivala pe termen lung.

Intretinerea merita efortul!

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.