KIDS

Copiii sunt o categorie aparte de pacienţi datorită particularităţii dinţilor de lapte si a dinţilor definitivi tineri, dar şi pentru că este esenţial să câştigăm încrederea micuţilor de la bun început.

Stomatologia pentru copii înseamnă mai ales profilaxie. Tratamentul preventiv constituie baza pedodonţiei şi constă în igiena buco-dentară, igiena alimentaţiei, fluorizare, tratamentul precoce al cariilor incipiente toate acestea fiind metode de maximă eficienţă şi eficacitate.

Dinţii cresc înainte de a ne naşte, chiar dacă erup abia mai târziu de obicei la 6 luni, prin urmare sănătatea mamei şi obiceiurile alimentare sunt extrem de importante. Ca parinţi şi ca medici stomatologi, îţi putem confirma cât este de important să faceţi o vizită la un cabinet stomatologic pentru copii. De ce? Dinţii de lapte cariaţi vor tulbura dezvoltarea dentiţiei, de aceea trebuie acordată o atenţie deosebită igienei orale a bebeluşului. Copiii pot face carii încă de când le erup primii dinţişori. Mesele din timpul noptii, lichidele indulcite in biberon sunt cateva pericole care pandesc fiecare copilas. Aparitia cariei poate incepe inca din perioada de alaptare datorita expunerii prelungite a dintisorilor la lichide cu un continut ridicat in zaharuri. Lichidele dulci favorizeaza producerea unor acizi ca urmare a metaboliosmului bacterian, acizi care afecteaza smaltul ducand la aparitia “cariei de biberon”. De aceea se recomanda ca, dupa fiecare masa, dintii si gingiile bebelusului sa se curete cu o compresa sterila sau periuta speciala pentru a indeparta placa bacteriana.

Anumite afectiuni ale dintilor de lapte provoaca tulburari in dezvoltarea dentitiei definitive, de aceea este foarte important sa acordam atentie dintilor de lapte, pentru ca sanatatea lor depinde de dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a arcadelor dentare permanente.

Dentitia temporara este completa la 3 ani, fiind alcatuita din 20 de dinti. Dinti de lapte nu se extrag inainte de momentul in care urmeaza sa erupa dintele permanent corespunzator. In situatia in care dintele de lapte se pierde precoce, pedodontul va pastra spatiul si va ghida dintele permanent sa erupa in pozitia corecta. Dentitia permanenta incepe la 6 ani odata cu aparitia molarilor inferiori in spatele molarilor de lapte. Din acest motiv parintii pot confunda molarii permanenti cu molarii de lapte. Dentitia permanenta se definitiveaza in jurul varstei de 21 de ani si cuprinde 32 de dinti incluzand molarii de minte.

Impreuna putem sa:

  • Invatam copilul cum se face un periaj corect.
  • Supraveghem cum se dezvolta mandibula si maxilarul micutului.
  • Monitorizam dezvoltarea dentitiei si problemele ce pot aparea.
  • Prevenim din timp pozitionarea gresita a dintilor.
  • Aplicam tratamentul potrivit acolo unde au aparut deja problemele.
  • Avem grija ca pe copil sa nu il doara nimic.

Prima vizita la cabinetul stomatologic trebuie facuta de la o varsta frageda, inainte sa apara problemele. Controalele periodice sunt necesare pentru a verifica sanatatea dintilor erupti, parintii sa poata fi instruiti cum sa curete dintii copiilor in mod corect,dar si pentru a actiona intr-o faza incipienta a cariei, acolo unde este cazul.

Pentru copii, stomatologul are in vedere tratamentele preventive (aplicarea unor geluri cu fluor, care au rol de protectie), tratamente ortodontice.

Cel mai important beneficiu este ca, prin controale regulate si tratamente preventive, sa impiedicam aparitia cariilor dentare si a complicatiilor acestora, precum si a anomaliilor dento-maxilare.

Pentru ca tratamentul cariei de pe dintii de lapte sa fie mai distractiv, cei mici pot personaliza obturatiile, alegand dintr-o gama variata de culori.

Flourizarea dentară

Se recomanda pentru intarirea smaltului dintilor si se face dupa un periaj dental profesional executat cu periuta rotativa si utilizarea firului de ata interdentara pentru indepartarea placii bacteriene dintre dinti, unde periuta nu ajunge. Fluorizarea se poate face prin aplicarea unui gel aromat in minilinguri de fluorizare de unica folosinta care se aplica pe dinti timp de 1-2 minute sau gelul poate fi aplicat direct pe dinti cu pensule special. Gelul contine substanta active eficace, dar este si inofensiv in caz de inghitire.

Fluorizarea in cabinetul stomatologic se poate realiza de 2 ori pe an. Eficienta tratamentului depinde de mentinerea unei igiene dentare stricte: periajul dintilor de doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura, plus vizitele periodice la medicul stomatolog.

Radiografia la copii este folosita pentru a observa problemele care nu sunt vizibile cu ochiul liber, cresterea dintilor de lapte si a dintilor permanenti sau pentru a detecta cariile mai greu de vazut. Medicul pedodont va decice daca si cate radiografii sun necesare.

Cea mai mare provocare a pedodontului este transformarea unui copil speriat, ce nu colaboreaza, intr-un copil sigur pe el si fara frica fata de medicul stomatolog.

Dorim ca fiecare vizita la Uniklinic sa fie o experienta pozitiva! Fiecare copil merita un zambet sanatos si fericit!

Tratamentul ortodontic la copii

Recomandăm un prim consult stomatologic în jurul vârstei de 1 an şi o evaluare ortodontică în jurul vârstei de 4 ani. Constatarea unor abateri de la eruptia dintilor sau crestera maxilarelor permite la aceasta varsta corectia fara eforturi suplimentare in adolescenta. Examenul ortodontic evalueaza corectitudinea eruptiei dintilor permanenti precum si ocluzia(muscatura) pacientului.

Alexandra Rusu

Echipa Uniklinic se caracterizează prin amabilitate si profesionalism.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.