ORTODONŢIE

Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut şi o durabilitate mai mare a dinţilor.

Teeth with bracesOrtodonţia este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare.

Dinţii strâmbi (care nu sunt aliniaţi corect) sunt mai greu de întreţinut, pot fi pierduţi mai devreme datorită carierii şi parodontopatiei şi obligă muşchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncţii ale ATM, dureri la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinţilor strâmbi sau nealiniaţi corect.

Sunt prea în vârstă să port aparat ortodontic?

Absolut deloc! Tratamentul ortodontic la adulti este des intalnit.Adultii realizeaza din ce in ce mai mult ca tratamentul ortodontic nu este doar pentru copii si ca isi pot imbunatati zambetul, estetica si sanatatea dentara la orice varsta!

Care sunt beneficiile ortodonţiei ?

Un zambet frumos, mult mai atractiv
O mai buna functionalitate a dintilor si ocluziei
Creste usurinta cu care se face periajul dintilor
O mai buna distributie a fortelor masticatorii si o uzura mai putin accentuata a dintilor
O sanatate imbunatatita pe termen lung a dintilor si parodontiului
Ghidarea dintilor permanenti intr-o pozitie cat mai favorabila si naturala
Se reduce riscul traumatismelor la incisivii protrudati, prea mult inclinati spre in afara
Ajutor real in optimizarea altor tratamente odontale, preprotetice, chirurgicale.
Creste increderea in sine si face socializarea mai usoara.

Care sunt semnele care indică necesitatea purtării unui aparat ortodontic ?

 • Dintii frontali superiori protrudati excesiv ( inclinati prea mult in fata, comparativ ce cei inferiori-prodentie.
 • Dintii superiori ii acopera aproape sau de tot pe cei inferiori atunci cand muscati sau ii strangeti (supra-acoperire)
 • Dintii superiori sunt situati mai in spate sau inauntru fata de cei inferiori (ocluzie inversa)
 • Dintii de sus si cei de jos nu se inatalnesc, nu se ating unii cu altii rezultand o bresa atanci cand muscati)
 • Cand aveti dinti inghesuiti sau suprapusi si cand linia interincisiva de sus nu coincide cu cea de jos
 • Dificultati la masticatie
 • Dinti inegali sau cu spatieri mari interdentare
 • Dinti care lipsesc congenital (nu exista la inventar) sau dinti supra-numerari (in plus fata de seria normala)
 • Dinti inclusi, care raman in os dupa ce perioada lor normala de eruptie a trecut; cel mai frecvent caninii superiori
 • Maxilarul inferior aluneca prea mult intr-o parte atunci cand muscati si strangeti dintii rezultand latero-deviatii mandibulare
 • Extractii vechi si necesitatea aplicarii unor lucrari protetice sau implanturi dentare, iar dintii vecini bresei edentate s-au inclinat prea mult si nu mai exista spatiu suficient pentru lucrari
 • Pentru compensare inaintea interventiilor chirurgicale in vederea corectarii pozitiei maxilarelor prin chirurgie ortognata.

Care sunt paşii aplicării unui aparat dentar fix?

In prima sedinta medicul ortodont stabileste impreuna cu pacientul (in baza unei radiografii panoramice si a unei teleradiografii) tipul de aparat in functie de anomalia dintilor,durata tratamentului si estetica dorita. Se vor efectua fotografii document cu statusul dentar initial inaintea inceperii tratamentului ortodontic si se va inregistra amprenta campului dentar in vederea obtinerii unui model de studiu.

In cea de a doua sedinta se va trece practic la aplicarea aparatului dentar. Elementele din care este alcatuit aparatul se vor cimenta atent pe suprafata fiecarui dinte cu ajutorul unui ciment compozit.

La finalul sedintei pacientul va primi instructiunile necesare purtarii aparatului dentar, impreuna cu o trusa speciala de igienizare.

Pe tot parcursul tratamentului ortodontic pacientul trebuie sa aiba o igiena orala rigurosa si sa urmeze indeaproape indicatiile primite in cabinet. Periajul dintilor efectuat de minim 2 ori pe zi ajustat de mijloace auxiliare cum sunt periutele intedentare, ata dentara cu ac, apa de gura cu substante antiseptice. Activarea aparatului dentar are loc la interval de 4 saptamani, sedinta in care se va urmari atat evolutia tratamentului ortodontic cat si statusul igienei si sanatatii orale.

La finalul tratamentului se va indeparta aparatul dentar, se va curata riguros suprafata pe care au fost aplicati brackets urmat de fotografiile document si inregistrarea amprentei pentru confectionare modelului de studiu.

Cu ajutorul fotografiilor si a modelelor de studiu vom putea compara statusul initial cu finalul tratamentului ortodontic.

Dupa indepartarea aparatului dentar urmeaza etapa de contentie. Contentia reprezinta pastrarea statusului final al tratamentului ortodontic. Aceasta poate fi fixa (prin aplicarea unui fir pe suprafata orala a dintilor canin-canin) sau mobila prin confectionarea unor gutiere individuale care vor fi aplicate pe parcursul noptii si cat se poate in timpul zilei.

Contentia reprezinta un pas important in pastrarea rezultatului final, deoarece dintii au tendinta de a revenii la pozitia initiala. Refuzul sau dezinteresul pacientului in cea ce priveste contentia poate avea urmari nedorite.

Tipuri de aparate ortodontice fixe:

 • Aparat fix-brackets metalici simpli sunt mai putini estetici
 • Aparat fix-brackets ceramici simpli sunt foarte putin vizibili, elementele aparatului fiind de culoarea dintelui
 • Aparat fix-brackets metalici autoligaturanti mai putini estetici, reduc considerabil perioada de tratament
 • Aparat fix brackets ceramici autoligaturanti, ca si in cazul aparatului metalic autoligaturant scurteaza durata tratamentului fiind in tot acest timp foarte putin vizibili
 • Aparat fix brackets Saphire prezinta un grad ridicat din punct de vedere estetic
 • Aparat fix lingual, nimeni nu va sti ca-l purtati! Elementele din care este alcatuit aparatul se aplica pe suprafata orala a dintilor.

Ortodonţie estetică

Va ingrijoreaza faptul ca aparatul dumneavoasta ortodontic se vede?E normal! Dar avem cateva solutii care vor face chiar invizibila purtarea acestuia:

 • aparatul lingual – aici brackets vor fi lipiti pe suprafetele dintilor care privesc spre interior ( spre limba). Intr-adevar, folosind aceasta tehnica aparatul ortodontic este practic invizibil insa prezenta linguala a brackets-lor poate ingreuna fonatia (vorbirea)
 • folosirea brackets-lor miniaturizati din safire sau ceramica de culoarea dintilor. Acestia se plaseaza pe suprafata dintilor care priveste spre exterior (buze,obraji) dar prin calitatile constructive (culoare,design,materiale) sunt confundati cu dintii suport

Cât durează tratamentul ortodontic?

Durata depinde evident de gradul si complexitatea anomaliei dento-maxilare. In medie dureaza 1 pana la 1,5 ani.

Mihaela Cazacu

Recomand clinica pentru calitatea serviciilor și atenția pe care o acorda nevoilor fiecărui pacient în parte.

Vezi ce spun pacienții noștri

  Solicită o programare

  Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.