Dinţii noştri sunt făcuţi să ne ţină toată viaţa. Din păcate, diferiţi factori de mediu, stilul de viaţă, fumatul, abuzul de alcool, carenţele alimentare, unele boli generale, alimentaţia rafinată, o igienă de slabă calitate, duc la deteriorarea lor.
Conservarea sănătăţii dinţilor este obiectivul nostru de grad zero. Aici se face diferenţa între o persoană care la câţiva ani “intră în şantier” şi o altă persoană care se bucură permanent de un zâmbet sănătos şi nici măcar nu cunoaşte ce este aceea o durere de dinţi!
Gândeşte-te doar că perspectiva unei bătrâneţi având în gură doar proteze este, pur şi simplu, exclusă. Mulţi dintre noi ajung la doctor în momentul când apare o problemă, adică o durere, iar acea problemă se rezolvă de cele mai multe ori cu cleştele de extracţie. Este complet greşit şi păgubos!
Mai bine, mai simplu şi, nu în ultimul rând, substanţial mai ieftin este să intri în PROGRAMUL DE PROFILAXIE care înseamnă:
- Vizite regulate la dentist chiar în lipsa oricărei acuze de ordin medical;
- Deprinderea unei tehnici eficiente de igienizare a dinţilor;
- Urmarea recomandărilor date de igienist, medicul dentist;
BENEFICII
Ori de câte ori se depisteză o problemă, eşti programat la medic pentru tratament.
Alertarea în cazul vizitelor regulate profilactice se face când:
- se depistează începutul unei carii;
- apar mobilităţi ale dinţilor;
- se depistează leziuni ale mucoasei orale;
- se acumulează excesiv tartru/placă bacteriană;
- foarte important: igiena personală este precară, necorespunzătoare.
PROGRAMUL DE PROFILAXIE
Se desfăşoară de regulă o dată la 6 luni. Dar acest interval este unul orientativ. Fiecărui pacient i se va stabili un interval personalizat. Aceasta înseamnă că unele persoane care au nevoie de atenţie si îngrijire specială trebuie să facă o vizită la 2 luni sau dimpotrivă sunt cazuri în care o vizita anuală este suficientă pentru menţinerea sănătăţii.
Aşadar, menţinerea sănătaţii dinţilor înseamnă participarea în programul de profilaxie prin:
- curăţirea temeinică folosind ultrasunete, prin care se îndepărtează depozitele dure, adică tartrul;
- un aparat special numit AIR-FLOW care proiecteză pe dinţi, sub presiune, un praf special abraziv şi care se amestecă cu apă, această pulbere specială curăţind absolut toate petele şi coloraţiile dinţilor (produse de cafea, tutun, etc.);
- periajul profesional cu paste speciale care asigură curăţirea profesională a spaţiilor interdentare;
- imersia componentelor protetice în băi cu ultra sunete;
- inspecţia generală a cavităţii orale în vederea depistării acelor situatii în care trebuie declanşată ALERTAREA;
- motivarea/exemplificarea menţinerii igienei dentare la un nivel de calitate foarte bun;
- acolo unde este cazul, urmărirea evoluţiei prin examene radiologice.
FOARTE IMPORTANT!
Nu trebuie să ţii evidenţa următoarei vizite. Te vom suna noi în luna în care trebuie sa vii. E simplu!
Si încă ceva încurajator. Faţă de şedinţa iniţială de igienizare, costurile fiecărei vizite din PROGRAMUL DE PROFILAXIE sunt la jumătate! Aşadar, menţii sănătatea mai bine! Previno şi nu trata! Sau, dacă eventual trebuie intervenit, vom avea de a face cu o leziune incipientă. Adică necomplicată şi mult mai uşor de rezolvat. Doar argumente pro în favoarea includerii într-un program de profilaxie, după ce dinţii tăi sunt complet sănătoşi şi frumoşi.
În tările dezvoltate companiile de asigurări refuză plata unor tratamente dentare dacă pacienţii nu sunt prezenţi la controalele periodice. Aceasta înseamnă în general costuri substanţial reduse prin conservarea în timp a sănătăţii orale.
Beneficiile unui program de profilaxie răspândit, generalizat sunt reflectate în programul universităţilor de profil din alte ţări în care studenţii nu sunt învăţaţi cum să facă o proteză totală din simplu fapt că edenţia totală (lipsa totală a dinţilor) este inexistentă în rândul populaţiei din acele ţări.
Doare?
NU! Se întâmplă uneori ca anumiţi dinţi să aibă o anumită sensibilitate atunci când se instrumentează ultrasonic. De regulă, nu se insistă pe aria sensibilă sau, dacă e nevoie, se poate aplica un gel anestezic. Totuşi, dacă pacientul o cere se poate face şi o anestezie locală.
Cât timp durează?
De obicei şedinţa se încadrează în cel mult 20-30 minute.
Se albesc dinţii?
DA! Dar albirea se obţine doar prin curăţarea lor. Aspectul lor este mai luminos şi mai alb. Pentru o albire structurală puteţi urma recomandarea medicului şi veţi obţine într-adevăr o strălucire.
De când trebuie să avem grijă de dinţii noştri?
Încă din burta mamei, deoarece ei se formează din această perioadă.
Chiar dacă la naştere copilul nu are încă dinţi, începând cu vârsta de şase luni dinţii încep să apară. Copilul trebuie curăţat pe gingii încă dinainte de apariţia dinţilor pentru ca aceştia să apară într-o “casă” curată. Odată cu apariţia primului dinte începem periajul cu pastă de dinţi şi perie specială.