STERILIZARE

Rulajul mare de pacienţi într-un cabinet stomatologic sau într-o clinică stomatologică determină creşterea încărcăturii microbiene în spaţiul acestuia. În plus, utilizarea dispozitivelor rotative conduce la împrăştierea la distanţă a materiilor organice (dentină, salivă, sânge) posibil contaminate cu germeni patogeni. Cum se decontaminează? Pentru prevenirea acestui risc, suprafeţele expuse sunt decontaminate, reducând astfel numărul de germeni […]

Rulajul mare de pacienţi într-un cabinet stomatologic sau într-o clinică stomatologică determină creşterea încărcăturii microbiene în spaţiul acestuia. În plus, utilizarea dispozitivelor rotative conduce la împrăştierea la distanţă a materiilor organice (dentină, salivă, sânge) posibil contaminate cu germeni patogeni.

Cum se decontaminează?

Pentru prevenirea acestui risc, suprafeţele expuse sunt decontaminate, reducând astfel numărul de germeni până la zero. Se folosesc în acest scop substanţe chimice de ultimă generaţie, al căror spectru de intervenţie şi eliminare este foarte larg, având grijă, totodată, să respectăm timpul de expunere al agentului decontaminant.

Substanţele dezinfectante utilizate îndeplinesc în mod obligatoriu standardele europene pentru dezinfecţie şi sunt substanţe bactericide, active pe Candida albicans, fungicide, sporicide, virucide active pe virusul HIV, cel al hepatitei B si C, Adenovirus, Coronavirus, virus Herpex tip 1, precum şi tuberculocide active pe Mycobacterium tuberculosis. Pentru dezinfecţia mâinilor se folosesc substanţe dezifectante speciale, înainte şi după utilizarea mănuşilor de examinare.

Sterilizarea instrumentarului stomatologic

Sterilizarea instrumentului stomatologic presupune un complex de procedee prin care se distruge în totalitate flora microbiană (forma vegetativă şi sporulată a bacteriilor, virusurilor, fungi) de pe materialele supuse procesului. Certitudinea sterilizării depinde de următoarele etape: presterilizarea (etapă care presupune pregătirea instrumentelor în vederea sterilizării) şi metodele de sterilizare.

Presterilizarea presupune imersia instrumentelor într-o baie cu dezinfectant ce are proprietăţi de curăţire imediat după sterilizare. Înaintea acestei etape se realizează prespălarea şi curăţarea normală. După respectarea timpului optim de acţionare a acestui dezinfectant, instrumentele sunt spălate minuţios cu perii adecvate, insistându-se la încheieturi, la canelurile acelor şi frezelor, pentru înlăturarea tuturor formelor de materii organice. Cleştii de extracţie, precum şi alte instrumente chirurgicale sunt supuse aceloraşi etape de presterilizare, însă în recipiente separate, apoi se usucă şi se curăţă din nou, în caz de necesitate.

După uscare şi verificare, instrumentele se împachetează în folii închise etanş, ce au prevăzute markeri de sterilizare care virează (îşi schimbă culoarea), putându-se, astfel, controla expunerea materialelor la temperatura optimă şi permiţând, totodată, verificarea sterilizării. De asemenea, pe cutiile metalice în care sunt grupate alte instrumente se pun benzi cu astfel de marker de sterilizare, atât în interiorul, cât şi în exteriorul cutiilor. Pe aceşti markeri, respectiv pe foliile individuale, sunt notate data, ziua şi ora, astfel încât putem controla sterilizarea instrumentelor cu maxim 24 de ore înainte de folosire. Acest lucru poate fi verificat şi prin menţionarea zilnică într-un caiet de sterilizare, a instrumentelor supuse acestui proces, felul sterilizării, parametrii de sterilizare.

Andrei

Nu stiu cate din cabinetele de stomatologie din Timisoara au o asemenea dotare. Recomand Uniklinic.

Vezi ce spun pacienții noștri

    Solicită o programare

    Completează formularul și un reprezentant Uniklinic te va contacta in cel mai scurt timp pentru confirmare.